24480 Salles de Cadouïn in Frankrijk € 555.000

In de Dordogne gelegen karakteristieke, gerenoveerde herenboerderij

Vraaprijg: € 555.000

Perceeloppervlak: 65.000 m²

Inhoud: 1400 m³

Aanvaarding: in overleg/op korte termijn is bespreekbaar

Te midden van 6,5 hectare landschapstuin, omzoomd door bossen, bevindt zich “Rastaillou”: een oude, karakteristieke en gerestaureerde natuurstenen herenboerderij met privédeel, 4 chambres d’hôtes, 2 gîtes (dit zijn afzonderlijke cottages), een mini-camping met sanitairgebouw en zwembad. Dit alles op ruim 6 hectare grond met eigen bos en landelijk uitzicht. Een rustige maar niet geïsoleerde ligging zonder directe buren in één van de mooiste hoekjes van de Dordogne. Hier heerst serene rust.

Het landgoed, grotendeels opgetrokken uit natuursteen, bestaat uit een royaal woonhuis met privé-deel en B&B, 2 onafhankelijke gîtes, een boshut en enkele bijgebouwen waaronder een majestueuze tabaksschuur “La Grange” van 600 m3 (oppervlakte 21 bij 7 meter, eventueel ook geschikt als cursusruimte).
Afmetingen van de “hoofdwoning”: 4 chambres d’hôtes is 24 m², 25 m², 19 m² en 18 m² inclusief de 4 badkamers.
Afmeting aangrenzende gîte “La Forge”: circa 6 bij 10 meter.
Afmeting afzonderlijke gîte “La Bergerie”: circa 11 bij 11 meter.
Het is een mooi, gevarieerd terrein, omringd door bossen, met aan het eind van de oprijlaan 2 oude platanen. Aangename sfeer in en om de gebouwen. De gebouwen zijn in goede staat en gerestaureerd met goede materialen en eigentijds comfort.
Volop pittoreske dorpjes en stadjes in de nabije omgeving, eeuwenoude steden als Bergerac en Sarlat liggen op 35 km en 45 kilometer afstand. Bordeaux, een prachtige grote stad, ligt op ongeveer 2 uur.
Kortom een geweldig familiehuis met volop overnachtingsmogelijkheden voor vrienden en familie, of voor een combinatie van wonen en werken. Ook geschikt als paardenboerderij of als groepsaccommodatie voor het geven van cursussen en workshops.

NADERE OMSCHRIJVING VAN HET GEHEEL

Het van vroeger uit oude woongedeelte “La Forge” bestaat uit 2 kamers, een badkamer en een hal met vestibule alsmede toilet. De totaal gerenoveerde hoofdwoning (oorspronkelijke koeienstal) is nu een “Chambres d’hôtes” met 4 kamers voorzien van eigen sanitair. Voor het huis vindt u een terras met een “buitentafel”. De vaste overkapping met de tafel eronder biedt plaats aan 16 personen. De monumentale majestueuze originele tabaksschuur “La Grange” is uitgerust met een werkplaats, vriezers, inpandig fietsenhok, opslag van tenten alsmede tuin- en bouwmaterialen.

Terug bij de hoofdwoning komen we binnen in de “acceuil”, de ruimte waar de gasten worden ontvangen en het “bureau” staat met computer, telefoon, printer en andere benodigdheden. De huiskamer oftewel “salle de séjour” is voor de gasten in het seizoen en in de winter voor privé. Als het weer het toelaat (en dat is vaak) dan wordt er buiten gegeten. In voor- en naseizoen kan er binnen gegeten worden. De zithoek wordt ook alleen gebruikt als het buiten niet prettig is om te vertoeven en om televisie te kijken. De zithoek heeft een authentieke doorkijk naar de keuken. De keuken is klein maar doelmatig en volledig toegerust om 5x per week voor 16-30 personen te koken. De keuken heeft een grote gemetselde servies- en bestekkast met kastanjehouten planken, er is een aanrecht met 2 spoelbakken en een afwasmachine. Naast het fornuis is een deur naar de “buanderie” /koude keuken met koelkasten, vriezers, magnetrons, bordenwarmer en afwasmachine. Op de bovenverdieping zijn 4 kamers met eigen sanitair voorzien van 2 wastafels, toilet en douche. De kamers hebben allemaal kledingkasten; 2 kamers hebben een groot bed, 1 kamer 2 aparte bedden en 1 (familie)kamer een groot bed, een 1- persoons bed en ruimte voor het
bijplaatsen van een opklap- of babybed. Het gehele huis wordt verwarmd door een grote houtkachel en elektrische kacheltjes.

De kleinere gîte “La Forge” zit aan de oude boerderij vast. Het heeft een groot terras, een eigen tuintje, een zitkamer met bedbank voor een 3e persoon, een klein keukentje, een slaapkamer met 2 bedden en een kleine badkamer met wasbak, douche en toilet. “La Forge” kan verwarmd worden met 2 elektrische muurkacheltjes zoals ook in de hoofdwoning op verschillende plaatsen in de kamers hangen.

De vrijstaande “La Bergerie” is een grote gîte met een groot eigen terras, een grote zit-/eetkamer, 2 slaapkamers ( groot bed, 2 aparte bedden) en een af te scheiden gedeelte met nog 2 bedden, een grote keuken met fornuis, afwasmachine, koelkast, vriezer en wasmachine, een badkamer met 2 wastafels, bad én douche en een apart toilet. In “La Bergerie” staat een ‘Godin’ houtkachel voor de koudere dagen.

Het zwembad meet 12 x 6 meter en is omringd door prachtige struiken, bomen en hagen en een afsluitbaar hek dat voldoet aan de Franse wetgeving. Rond het zwembad zijn terrassen waar 20- 30 gasten heerlijk kunnen zonnen, luieren, en zo nu en dan een duik nemen. Het zwembad gaat van 1.40 naar 1.80 meter diep, is niet verwarmd dus bruikbaar van grofweg half mei tot half oktober. Op het kleine kampeerterrein zijn 4 volledig ingerichte, comfortabele grote verhuurtenten en dan blijven er nog enkele plaatsen over voor vrije kampeerders met caravan, vouwwagen, camper of tent. Alle plaatsen zijn voorzien van stroom, water moet men tappen bij het sanitair huisje. Bomen en struiken zijn inmiddels dusdanig gegroeid dat er op elke plaats in meer of mindere mate schaduw is. Het sanitair huisje heeft 2 toiletten + 1 chemisch toilet, 2 afwasbakken, 2 enkele douches, 1 dubbele wasbak en 3 enkele wasbakken. Op het kampeerterrein is een Jou de Boules baan, een barbecue met picknicktafels, een zandbak, een klimtoren met schommels en glijbaan, een badmintonveld, een trampoline en een speelkasteel. “Rastaillou” ligt op 6,5 hectare grond. Dit perceel bestaat voornamelijk uit vlak land alsmede 1,7 hectare bos waar oude en nieuw aangeplante bomen aan de rand zorgen voor schaduw waar gasten heerlijk vertoeven. Het onlangs aangekochte bos van 1,7 ha. is in ontwikkeling en levert tevens haardhout. De hoofdwoning met de slaapkamers, het privé gedeelte en de aangebouwde gîte “La Forge” meet 145 m². “La Grange” (de tabaksschuur) 150 m². De vrijstaande gîte “La Bergerie” 125 m². Het sanitairgebouw 44 m². Tegen de bosrand staat nog een “cabane”: een trekkershut voor noodgevallen tevens te gebruiken als behuizing voor onze zomerhulpenkrachten.
De prijs is inclusief inboedel in de kamers, inboedel in de gîtes, de tenten en inboedel in de schuur (grasmaaiers e.d.). De inboedel in de keukens zoals koelkasten, vriezers, werktafels, borden – bestek en glaswerk is bespreekbaar. Voor overname van het geheel is kennis van de Franse taal wel een “must”.

WETENSWAARDIGHEDEN IN DE STREEK

De Dordogne heeft een oppervlakte van half Nederland, Er wonen 450.000 mensen, De hoofdstad van de Dordogne is Périgueux met 35.000 inwoners, Bergerac ligt 45 km. van Rastaillou verwijderd en telt 30.000 inwoners, Bergerac heeft een vliegveld(je) waarop Transavia vliegt. Rijafstand Rastaillou > vliegveld Bergerac 35 minuten ! ’s Winters vliegt Transavia alleen in de vakanties, ’s zomers 3-5x per week. Cadouin is het dichtstbijzijnde dorpje vanaf “Rastaillou” en telt 350 inwoners. Er is een bakker, een brasserie, een restaurant (3), een café en een winkeltje. Rastaillou ligt in het het gehucht “Salles” met 34 inwoners. Tevens heeft dit gehucht een kerkje uit de 11e eeuw dat op de Werelderfgoed lijst staat. Meer winkels zijn er in Beaumont dat op 9 km. van Rastaillou verwijderd ligt. Er is een postkantoor, een supermarché, een slager, een bar-tabac, een huisarts, een apotheek, een politiepost, een hotel, enkele restaurants en een quincaillerie (ijzerwarenhandel/winkel van sinkel).
De Dordogne, een van de mooiste streken van Frankrijk, kenmerkt zich door haar overdadige natuur en rijke geschiedenis: een streek met heuvels en dalen, ruisende bossen, stoere rivieren en fluisterende watertjes, ruige kastelen en prehistorische grotten, middeleeuwse stadjes en bastides en verstilde gehuchten. Het uitstekende klimaat lokt met name in de (kinder)vakantiemaanden juli en augustus toeristen, de overige jaargetijden lente en herfst zijn ook erg in trek omdat de natuur dan eigenlijk op z´n mooist is en de stilte weldadig. Het geheel gedompeld in het frisse licht van de lente of het goudgele licht van een prachtige nazomer met adembenemende zonsondergangen dwingt u namelijk tot rust en ongekende ontspanning. U kunt de vele bezienswaardigheden bezoeken
en ronddolen in de prachtige stadjes maar ook wandelen, paardrijden of mountainbiken in de prachtige bossen, fietsen over stille landweggetjes golfen op een van de vele prachtige banen, kanoën en kajakken op de Dordogne of de Vézère, ballonvaren over de kastelen en de Dordogne, de Dordogne biedt voor elk wat wils op cultureel, historisch en sportief gebied. Rastaillou ligt in de Périgord Noir net onder de lijn Sarlat-Bergerac vlabij (5 km.) het lieflijke stadje Cadouin met z’n karakteristieke abdij en klooster uit de 12e eeuw. In de zomer vliegt Transavia 3-4 maal vanuit Rotterdam op Bergerac, zeer centraal gelegen in de Dordogne en 35 km. van Cadouin verwijderd. Vanuit Rastaillou bent u binnen een half uur in Monpazier of Beaumont, twee van de vele bastides die de Dordogne rijk is. De kastelen
Beynac, Castelnaud en Château de Milandes (Joséphine Baker), de tuinen van Marquessac, het tegen de rotsen aangeplakte stadje La Roque-Cageac aan de Dordogne en het stadje Domme met uitzichtpunt over de rivier liggen allemaal in een straal van 50 km. vanaf Rastaillou. Hier binnen vallen ook de grotten Maxange en Proumessac en die van Domme. Het fantastisch gerenoveerde monumentale stadje Sarlat bereikt u binnen een uur, de hoofdstad van de Dordogne Périgueux met haar vele pleintjes en kleine straatjes is iets verder. De vallei van de Vézère met plaatsjes als Les Eyzies en St. Léon sur Vézère maar ook met de grotwoningen van La Roque Saint-Christophe en het prehistorisch museum in les Eyzies bereikt u ook in ruim een uur.